Sindikati i Udovički protiv vezivanja naknade za bolovanje za minimalac

23.01.2016.

Novi Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru danas neće biti na dnevnom redu Vlade pošto se sindikati i ministarka državne uprave i lokalne samouprave protive da se naknada za bolovanje zaposlenih u javnom sektoru veže za "minimalac".

 

Sindikati i ministarka državne uprave i lokalne samouprave protive se da se naknada za bolovanje zaposlenih u javnom sektoru veže za "minimalac", što je rešenje koje zbog štednje u budžetu zastupa ministar finansija Dušan Vujović. Zbog toga novi Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru danas neće biti na dnevnom redu Vlade.

Udovički je na radnoj grupi za usaglašavanje ovog zakona podržala stav sindikata. Vujović, s druge strane, to ne prihvata po cenu ostavke!

Prema računici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), svi budžetski radnici na bolovanju primaće isti iznos, odnosno 65 odsto od minimalne plate u Srbiji, odnosno svega 13.000 dinara. To se, tvrde oni, kosi sa Zakonom o radu, koji propisuje da se te naknade računaju prema prosečnoj plati svakog zaposlenog.

U SSSS naglašavaju još i da će novim propisom u potpunosti biti ukinut i minuli rad i da će ta stavka kao i topli obrok i regres biti smo deo koeficijenta na osnovu kojeg se obračunava plata.

 

Izvor: Alo, Novosti