SES odustao od razmatranja propisa o određivanju neoporezivog iznosa dnevnice

29.12.2015.

Socijalno-ekonomski savet odustao je od razmatranja propisa o određivanju neoporezivog iznosa dnevnice za službeni put u inostranstvo u privatnom sektoru.

 

To je izjavio potpredsednik UPS-a Nebojša Atanacković ističući da je za SES prihvatljiva najava vlade da to bude 50 evra.

"UPS je predložio da se donesu propisi o određivanju neoporezivog iznosa dnevnice za službeni put u inostranstvo. Međutim, odustali smo od te tačke dnevnog reda pošto smo našli da je prihvatljivo povećanje, kada se radi o realnom sektoru, neoporezovanog dela na 50 evra", kazao je Atanacković. 

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da UPS smatra da bi 15 evra bilo nemoguće da nekog pošalju na službeni put, ali da je 50 evra zadovoljavajuće. 

"A i eventualno povećanje, preko 50 evra, bilo bi simoboličan iznos, s obzirom da je reč o porezu od 10 odsto, i zato smo odustali o razmatranja te tačke", naveo je Atanacković. 

On je kazao da mu se "čini da je prihvaćeno kao stav Ministarstva finansija da će biti 50 evra za realni sektor", ali dodao da nije precizirano kada će to biti usvojeno. 

Pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić je rekao da neoporezivi deo jeste ono što privatni poslodavci ugovore bilo kolektivnim ugovorima ili drugim aktom o visini dnevnice, kao i da oni mogu da ugovore visinu dnevnice koliko hoće i koliko se dogovore. 

"A neoporezivi deo je ono što kaže država da će i u realnom sektoru biti 50 evra. Ne znamo u ovom trenutku kada će to biti, kada vlada donese odluku o tome", naveo je Lazić. 

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković je rekao da ni to nije najsrećnije rešenje, jer sve zavisi u koju zemlju EU se putuje. 

"Apelujemo kao sindikat da se što pre omogući privatnom sektoru da se sprovede ta odluka da bude 50 evra neoporezivi deo za dnevnice u inostranstvu", poručio je Vuković. 

Ministarstvo finansija je predložilo izmene Zakona o porezu po kojima će se privredi povećati neoporezivi limit za isplatu troškova puta van zemlje. 

Privatne kompanije neće morati da plaćaju porez od 10 odsto na dnevnice iznad 15 evra već će za njih neoporezivi deo iznositi 50 evra. 

Predstavnici privatnog sektora negodovali su kada je vlada smanjila iznos dnevnica za javni sektor i time i iznos neoporezovanog dela dnevnica i za privatni sektor.

 

Izvor: Tanjug