Lasta: Sindikalci sa privilegijama direktora

13.10.2015.

Predsednici dva sindikata „Laste“ za sebe su obezbedili privilegije koje imaju i direktori preduzeća, od plate, preko automobila do zarada svojih najbližih saradnika, piše “Blic”.

 

Na osnovu kolektivnog ugovora, a koji su sa menadžemntom Laste potpisali šefovi Samostalnog sindikata i ASNS Nebojša Mirović i Radoslav Vidosavljević, njima se isplaćuje lični dohodak isti kao i izvršnim direktorima, a kako se preciza u tački tri ugovora, oni imaju i sve druge beneficije kao da su direktori.

Prema saznanjima “Blica” sa stimulacijama oni trenutno primaju između 140.000 i 150.000 dinara, a nije bilo moguće saznati da li su i ranije njihove plate pratile zarade direktora kada su bile u visini i od 400.000 dinara. Sindikalci su donedavno vozili Honde Acord koje su prodate, a sada voze luksuzne Škode, po kolektivnom ugovoru, sa plaćenim troškovima. Šefovi sindikata koji bi trebalo da su borci za prava radnika, imaju menadžerske ugovore kao i bivši direktori odnosno, anekse koji ima garantuju nadoknadu štete u iznosu jednogodišnje bruto plate.

Kolektivnim ugovorom u tački četiri navodi se da “lični dohodak drugog predstavnika sindikata koji je puno radno vreme oslobođen posla (oba sindikata po jednog) imaju isti lični dohodak kao i sektorski direktor”. Tako nisu obezbeđeni samo čelni ljudi sindikata već i njihovi najbliži saradnici. Ni tu nije kraj jer tačkom pet se određuje da onaj koji bude izabran da radi u službi sindikata ima i 30 odsto stimulaciju.

Prema saznanjima “Blica” Spomenka Popović, bliska saradnica predsednika Samostalnog sindikata Mirovića, ima platu 50.000 dinara ali i stimulaciju od 60.000 do 80.000 hiljada mesečno. Jelena Jakšić u ASNAS koji vodi Vidosavljević “prošla” je kao i koleginica Popović sa platom od 50.000 i stimulacijom između 60.000 i 80.000 dinara. Dejan Spasojević kum Vidosavljevića, je vozač sa primanjem od oko 100.000 dinara. Kako “kum nije dugme” po kolektivnom ugovoru on ima dodatak od 30 odsto i plus stimulaciju oko 60.000 dinara.

Poslednja sedma tačka sindikalcima daje i privilegiju više, pa tako ako “Lasta” štampa reklamni novogodišnji material i sindikati imaju isto pravo i to u visini od pet miliona dinara.

Prvi sindikalac u Samostalnom sindikatu Nebojša Mirović, istovremeno je rukovodilac ogranka u Lasti - Turizma, trgovine i ugostiteljstva (TTU). Prema saznanjima “Blica” u TTU se vrše nabavke u vrednosti i do 200 miliona godišnje koje međutim ne prati i stroga procedura i kontrola.

- Nikada popisna komisija u magacinima i objektima maloprodaje u ingerenciji Mirovića nije izvršila popis. Za vođenje magacina ugostitelstva i trgovine ne koristi ERP (softver) koji se koristi u celoj Lasti, nego se koriste pomoćne aplikacije dostupne samo Mirovićevim zaposlenima – kaže za “Blic” jedan funkcioner Laste.
 
Mirovićev telefon je isprva bio nedostupan, ali se on nije javljao ni kasnije na pozive “Blica”. Predednik Nadzornog odbora laste Bogdan Popara kaže da je ovo telo prošle nedelje dalo nalog direktoru da angažuje unutrašnju kontrolu koja bi ispitala sve navode o radu sindikata i to u poslednjih deset godina.
 
- Čekamo rezultate rada komisije i potom ćemo videti u kom će se pravcu ceo slučaj kretati – kaže Popara.

Na pitanje kako ocenjuje kolektivni ugovor i privilegije za sindikalce i njihove bliske ljude, Popara kaže “da kolektivni ugovor ne potpisuje on i time i nije u njihovoj sferi interesovanja”.

- Osnove kolektivnog ugovora su u skladu sa zakonom, a ostalo i aneksi koji se spominju nemaju veze sa Nadzornim odborom – kaže on.
Na poziv “Blica” odgovorio je međutim, predsednik ASNS Radoslav Vidosavljević koji kaže “da je to kao neki sporazum” i da ne zna ništa o tome, a onda i dodao da „ne zna o kom kolektivnom ugovoru pričamo“.

- Nemam platu kao direktori jer je njihova 170.000, a ja imam 110.000 i imam rešenje za vozača. Ne znam ni o kakvim stimulacijama pričate – tvrdi Vidosavljević i poručuje „proverite Pošte i EPS pa oni imaju još više nego u Lasti“.

Predsednik malih akcionara „Laste“ ispred penzionera Borko Anđelković, više puta je ukazivao “da će preduzeće sa 3.500 zaposlenih otići u propast i zbog sindikalaca”. 
- Piramidom moći u „Lasti“ ne vladaju direktori, već predsednik Samostalnog sindikata Mirović. Smenili su tolike direktore, a ovog glavnog, nad svima, nisu. Oni ne rade u interesu zaposlenih, već u svoje lično ime - kaže za Anđelković.

 

Izvor: Blic