SES: Bez odluke o visini minimalne cene rada za 2016.

08.09.2015.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta nisu na današnjoj sednici doneli odluku o visini minimalne cene rada za 2016. godinu, a sledećeg ponedeljka biće održana nova sednica tog tela kad će biti poznat konačan stav SES-a po tom pitanju, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

 

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta nisu na današnjoj sednici doneli odluku o visini minimalne cene rada za 2016. godinu, a sledećeg ponedeljka biće održana nova sednica tog tela kad će biti poznat konačan stav SES-a po tom pitanju, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

 

Naime, predstavnici sidnikata traže da se minimalna cena rada poveća sa sadašnjih 121 dinara na 143,5 dinara po radnom satu, a poslodavci i predstavnici resorsnih ministarstava da se ona zadrži na sadašnjem nivou.

Atanacković je novinarima nakon sednice SES-a rekao da je dogovoreno da radna grupa, koju čine predstavnici četiri organizaciona dela SES-a (sindikati, poslodavci, predstavnici ministarstava finansija i rada), sutra u podne održi sastanak i počne razmatranje njihovih predloga koji su, kako je kazao, prilično suprotni.

Atanacković je rekao da predstavnici Unije poslodavaca, Ministarstva finansija i Ministarstva rada imaju jedan stav u vezi sa minimanom cenom rada, a da sindikati imaju drugačiji.

"U toku nedelje videćemo da li ti stavovi mogu eventualno da se približe, narednog ponedeljka ćemo održati sednicu, pa ćemo imati stav SES-a po pitanju visine minimalne cene rada", rekao je Atanacković.

"Ne smatramo da su se stekli uslovi za povećanje minimalne cene rada", istakao je on i naveo da još uvek nema naznaka da će ove, ali ni sledeće godine doći do značajnijeg rasta privredne aktivnosti.

On je rekao da firme imaju manje prometa, da se smanjila potrošnja i da su se u nekim opštinama povećali parafiskalni nameti firmama.

Atanacković je podsetio da bi SES, odnosno Vlada Srbije, ukoliko se članovi Saveta o tome ne dogovore, do 15. septembra trebalo da se izjasne o minimalnoj ceni rada.

Predstavnik SSSS-a Ljubiša Nestorović je rekao da zahtevi sindikata na jednoj strani i poslovadava i ministarstva na drugoj strani nisu približivi jer prvi predlazu cenu od 143,5 dinara po radnom satu, a drugi zadržavanje postojeće cene.

On je rekao da u Srbiji oko 20.000 ljudi prima minimalnu zaradu, a da za oko 50.000 radnika porezi i doprinosi uplaćuju na osnovu minalne zarade.

"To je razlog zašto tražimo povećanje cene rada", rekao je on.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak je rekao da bi do određenog rasta minimalne cene rada moralo da dođe, iako bi, posmatrano matematički, minimalna cena rada trebalo da ostane sadašnjem nivou.

  Ukazao je da ako se nastavi sa pozitivnim trendovima u ekonomskoj politici vlade, sledeće godine bi se, pri zadržavanju trenutne minimalne cene rada došlo u situaciju u kojoj ona ne bi odgovarala stanju u privredi.

"Onda ćemo biti blokirani, to će stvoriti negativne trendove u radnoj snazi i smanjiti produktivnost", istakao je Čanak.

On je zato predložio da se formira jedna cena rada, ali sa mogućnošću da se ona poveća pre septembra sledeće godine, tako da bi mogla da deluje podsticjano ako se nastave pozitivni trendovi u privredi.

Tim rešenjem bi se, kako je rekao, i predstavnici MMF-a ubedili da je povehcanje minimalne cene rada opravdano.

U septembru prošle godine Vlada Srbije donela je odluku da minimalna cena rada za 2015. godinu iznosi 121 dinar po radnom satu.

Pre toga minimalna cena se nije menjala dve godine i iznosila 115 dinara po radnom satu.

 

Izvor: Tanjug