Prvi kolektivni ugovor u realnom sektoru

18.08.2015.

Prvi granski kolektivni ugovor u realnom sektoru, potpisan je u oblasti hemije i nemetala, u privrednoj grani u kojoj je zaposleno oko 18.500 ljudi. Ugovor su potpisali predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović i potpredsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Miloš Nenezić.

 

Ljubiša Nestorović je novinarima u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) kazao je da su pregovori oko potpisivanja tog dokumenta trajali šest meseci, ali da su se isplatili, jer su povećana određena prava zaposlenih, pre svega bezbednost i zdravlje na radu, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, ugovorom su predviđeni veća zaštita za poslodavce, kao i određena poboljšanja u odnosu na postojeći Zakon o radu, odnosno povećano je cena rada na državni praznik sa 110 na 120 odsto, a noćnog i prekovremenog rada sa 26 na 30 odsto.

Nestorović je naglasio i da je kolektivnim ugovorom predviđeno da se minuli rad za sve zaposlene u ovoj grani obračunava 0,5 odsto, a samo za novozaposlene 0,4 odsto koliko predviđa i zakon.

Dodao je i da je predviđeno da topli obrok za zaposlene bude 20 odsto minimalne zarade, kao i da regres koji se isplaćuje zaposlenima bude u visini minimalne zarade.

Nestorović je istakao da je danas potpisani dokument veoma značajan i bitan i da bi on trebalo da postoji u svakoj privrednoj grani, jer sprečava samovolje poslodavaca.

Potpredsednik UPS-a je kazao da su uslovi privređivanja u hemiji i nemetalu u Srbiji jako teški i da kolektivni ugovor koji je danas potpisan predstavlja smernicu u kojem pravcu treba da se kreću svi.

Nenezić je dodao i da je privredna situacija u zemlji takva da ne bi trebalo da se poslodavcima nameću novi nameti, ali da su poslodavci jednoglasni u tome da treba da postoje obaveze koje svi poslodavci moraju da poštuju.

Potpisivanju prvog granskog kolektivnog ugovora u realnom sektoru prisustvovali su i pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Lazić, presednik SSSS Ljubisav Orbović i predsednik UPS-a Nebojša Atanacković.

Predstavnici UGS Nezavisnost nisu prisustvovali današnjem potpisivanju granskog kolektivnog ugovora za oblast hemije i nemetala, jer kako je naveo Nestorović, predsednik tog sindikata Branislav Čanak nije to dozvolio. 

Lazić je naglasio da vlada ne učestvuje u pravljenju kolektivnih ugovora u realnom sektoru ali podržava nastojanja da se oni potpišu.On je podsetio da je vlada u javnom sektoru potpisala granske kolektivne ugovore u svim oblastima. 

Predsednik Unije poslovaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da se zalažu za potpisaivnje granskih kolektivnih ugovora ali za uže oblasti nego je sada slučaj. 

Međutim od nečega se mora krenuti, rekao je Atanacković i ukazao da i pojedine obaveze poslodavaca neophodno ujednačiti.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović naglasio je da će najveći značaj danas potpisanog granskog kolektivnog ugovora biti u njegovom proširenom dejstvu, ukoliko ga vlada odobri, jer će važiti za sve zaposlene u toj grani. On je izrazio uverenje da će u narednom periodu Socijalno ekonomski savet i resorno ministarstvo dati pozitivno mišljenje a vlada doneti odluku o proširenom dejstvu. Kada je u pitanju prošireno dejstvo granskog kolektivnog ugovora, Lazić je pojasnio, da resorno ministrastvo daje mišljenje a Vlada Srbije donosi odluku o proširenom dejstvu.

 

Izvor: RTS, B92, Tanjug, Beta

Foto: RTS