Sindikati protiv privatizacije PKB, predlažu transformaciju

12.08.2015.

Sindikati Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) protive se predloženom modelu privatizacije tog kombinata i prodaji dela njegove imovine i predlažu drugačiji vid transformacije.

 

Predsednik Samostalnog sindikata PKB Milisav Đorđević izjavio je da su zaposleni složni u toj oceni, kao i da su spremni da sa nadležnima razgovaraju o svim drugim oblicima transformacije PKB.

"Imamo svoj predlog, spremni smo svakog trenutka da sednemo i razgovaramo u kom pravcu treba da ide sudbina PKB", istakao je Đorđević.

On je precizirao da je njihov predlog da 51 odsto PKB ostane u vlasništvu države, da se podele besplatne akcije zaposlenima, a da se sa ostalim akcijama izađe na tržište.

Đorđević je naveo da su zaposleni za to da se nađu manjinski strateški partneri koji bi vodili firmu, kao i da nemaju ništa protiv toga da država postavi stručni menadžment.

On je odbacio navode da Grad Beograd izdržava PKB, dodajući da se PKB izdržava isključivo od svog rada. "Nismo budžetski korisnici Grada Beograda... i na taj način ne treba da se pravda predloženi model privatizacije PKB-a", istakao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, PKB redovno plaća poreze i doprinose, redovno isplaćuje zarade, a od države više ne dobija ni premije za mleko. "Mislimo da PKB nema budućnost ako se bude privatizovao po ovom modelu koji je predložio Grad Beograd jer je to cepanje preduzeća", ocenio je Đorđević.

On je rekao da PKB nije "fabrički krug koji može da se zaključa, jer se život tu odvija 24 sata, ima 26.000 grla stoke", i istakao da će radnici nastaviti da rade svoj posao i neće ostaviti stoku o kojoj brinu na milost i nemilost.

Đorđević je rekao i nema nijednog primera u privatizovanim poljoprivrednim kombinatima da je kupac zadržao stočarstvo, već je upravo prvo gasio tu delatnost. "U PKB je u stočarskoj proizvodnji zaposleno 1.000 ljudi i nama je cilj isključivo da zadržimo radna mesta", naglasio je Đorđević.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević najavio je prošle sedmice da će javni poziv za kupovinu dela zemljišta PKB biti raspisan u septembru, kao i da se prodaje deo poljoprivrednog zemljišta i stočni fond.

On je rekao da je cilj te odluke poboljšanje proizvodnje u PKB-u, jer PKB  iz meseca u mesec beleži minus, a privatizacijom dela poljoprivrednog zemljišta PKB-a proizvodnja će biti efikasnija, saopštio je Beoinfo.

"Izabrani model privatizacije ima za cilj da obezbedi dva efekta: efikasniju poljoprivrednu proizvodnju na delu zemljišta koje je predmet privatizacije i  zaštitu gradskog građevinskog zemljišta koje neće biti predmet privatizacije", naveo je Milosavljević.

 

 Mali: Dug PKB trenutno 60 miliona evra

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da PKB nije profitabilno preduzeće, da trenutno duguje 60 miliona evra i da je zato grad krenuo u njegovu privatizaciju.

"Ja sam na raspolaganju sindikatima da ponovo prođemo kroz finansijske izveštaje PKB. On u ovom trenutku duguje 60 miliona evra. Neka mi sindikalci kažu ko će da vrati 60 miliona evra", rekao je Mali novinarima prilikom obilaska radova na rušenju poslednje zgrade na lokaciji "Beograda na vodi". 

Mali je objasnio da se ne prodaje građevinsko zemljište i da je predmet privatizacije PKB poljoprivredno zemljište.

Grad Beograd, prema njegovim rečima, nema u delatnosti proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i da stoga želi da nađe partnera koji je stručnjak u tome i koji može da unapredi proizvodnju u PKB. 

Napomenuo je da će prava radnika biti maksimalno zaštićena, da će određeni broj radnika biti preuzet od strane novog kupca, a da će ostatku biti ponuđen socijalni program, kao i za svako preduzeće u restrukturiranju.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević najavio je prošle sedmice da će javni poziv za kupovinu dela zemljišta PKB biti raspisan u septembru, kao i da se prodaje deo poljoprivrednog zemljišta i stočni fond.

Upitan za lokalne izbore, gradonačelnik je rekao da to nije pitanje za njega i da gradska vlast trenutno više razmišlja o budućnosti grada i zemlje i projektima koji će dovesti do toga, kao i o boljem životu građana.

Ukoliko do njih dođe, Mali kaže da će se gradska vlast za njih spremiti kao i u svakom drugom trenutku.

 

Izvor: Tanjug