Vulin: Zakon o radu povećao broj zaposlenih za 6,5 odsto

29.07.2015.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Aleksandar Vulin izjavio je danas u Somboru da je primenom novog Zakona o radu, u proteklih godinu dana, u Srbiji povećan broj zaposlenih za 6,5 odsto.

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Somboru da je primenom novog Zakona o radu, u proteklih godinu dana, u Srbiji povećan broj zaposlenih za 6,5 odsto.

To je jedan od najvažnijih efekata u primeni tog zakonskog propisa, rekao je Vulin novinarima prilikom posete somborskoj fabrici "Fiorano", u kojoj je u proteklih godinu dana posao našlo 500 novih radnika, uglavnom žena.

Napominjući da je, prema statističkim podacima, pre godinu dana u zemlji bilo milion 623.317 zaposlenih, dok ih je danas na evidenciji milion 734.585, Vulin je rekao da je zadovoljan tim povećanjem, koje je očigledan efekat primene Zakona o radu.

On je naveo da je, zahvaljujući novim zakonskim ovlašćenjima inspekcije rada, zaposleno novih 6.478 radnika na osnovu rešenja te inspekcije, kao i to da "skoro potpuno iskorenjeno" zapošljavanje na osnovu ugovora o stručnom usavršavanju, gde nisu plaćani doprinosi.

Zahvaljujući primeni Zakona o radu, odnosno na osnovu rešenja odgovarajućih inspekcija, više od 3.500 ljudi je zaposleno po odgovarajućem ugovoru, čime je od nesavesnih poslodavaca u državnu kasu uneto 119 miliona dinara, kazao je Vulin.

"Primenom novog Zakona o radu ne samo da nije došlo do masovnog otpuštanja radnika, kao što se govorilo, nego je zaposlenost povećana za 6,5 procenata", naglasio je ministar i dodao da je u proteklih godinu dana potpisano 15 kolektivnih ugovora u javnom sektoru i još šest kod poslodavaca, čime je, tvrdi, zaštićen ogroman broj radnika.

Tim zakonom su prvi put u Srbiji uvedena jasna pravila o tome kako se zasniva radni odnos i kako se gubi radno mesto, istakao je ministar naglasivši da nije bilo masovnih otpuštanja niti smanjivanja broja zaposlenih na neodređeno vreme.

Zahvaljujući tom zakonu je oko 630 radnika naplatilo svoje zaostale zarade na osnovu obračunskih listića kao javne isprave, u ukupnom iznosu od 79 miliona dinara, napomenuo je Vulin.

On je dodao da je pri resornom Ministarstvu oformljena radna grupa koja se bavi istraživanjem efekata primene Zakona o radu i koja će bi trebalo da predloži šta eventualno u tom propisu treba menjati, kako bi efekti bili jošs bolji.         

On je u tom smislu naveo da Zakonom nije regulisan rad na lizing kao i rad agencija koje iznajmljuju radnu snagu i dodao da bi do kraja godine trebalo da bude donet zakon o zaštiti naših radnika koji se upućuju na rad u inostranstvo.

Očekuje se i donošenje Zakona o socijalnom preduzetništvu, rekao je Vulin i zaključio da su Zakon o radu dobro prihvatili poslodavaci, a sigurno i sindikati, "iako oni to neće otvoreno da kažu".

Posle razgledanja pogona fabrike "Fiorano", koja je u sastavu kompanije "Kalcedonija", Vulin je pohvalio rad njenog rukovodstva, pre svega u oblasti novog zapošljavanja, napominjući da je to što su oni učinili uspeh ne samo za Sombor nego za čitavu zemlju.

"Nedevoljno se u javnosti govori o dobrim stvarima poput rada ovih ljudi, koji uspevaju da promene svoju sredinu", kazao je ministar i dodao da je podatak o 500 novozaposlenih vredan pažnje i u Evropi.

Direktorka "Fiorana" Aida Delkić rekla je novinarima da je u toj fabrici, koja je otvorena 2008. godine, uvođenjem druge smene postepeno zapošljavano po oko 50 radnika, da bi se došlo do cifre od 500, čime sada ta fabrika za proizvodnju ženskog rublja ima 1.712 zaposlenih.

Gradonačelnik Sombora Saša Todorović je zadovoljan zbog te značajne investicije i najavio je da bi deo, gde je smeštena fabrika, uskoro trebalo da bude proglašen slobodnom carinskom zonom.

Cilj grada Sombora je da unapređivanjem svoje infrastrukture pojača mogućnosti u privlačenju novih stranih investicija, rekao je Todorović i dodao da je u planu proširivanje graničnog prelaza Bački Breg kao i otvaranje mini industrijskoh zona po selima.

 

Izvor: Tanjug