Ministarstvo rada: Nije tačno da Zakon o radu ne štiti sezonske radnike

09.06.2015.

Ministarstvo za rad i zapošljavanje saopštilo je da nisu tačni navodi da Zakon o radu ne prepoznaje sezonski rad i ne štiti sezonske radnike.

 

Kako se ukazuje u saopštenju tog ministarstva, Zakon o radu, kroz ugovor o radu na određeno vreme, prepoznaje sezonske poslove, jer se taj ugovor zaključuje za obavljanje poslova čije je trajanje unapred određeno objektivnim razlozima koji su opravdani rokom ili izvršenjem određenog posla, ili nastupanjem određenog događaja, što obuhvata i sezonske poslove.

"Takođe, na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, koji prema Zakonu o radu može da traje najduže 120 radnih dana u kalendarskoj godini, mogu da se obavljaju poslovi koji su ograničenog trajanja, među kojima su i sezonski poslovi", stoji u saopštenju. 

Osobe koje su angažovane po osnovu tih ugovora na različitim sezonskim poslovima imaju prava na zaradu, odnosno naknadu za rad, pravo na obavezno socijalno osiguranje, kao i pravo na bezbedne i zdrave uslove za rad, navodi se u saopštenju. 

Ministarstvo rada apelovalo je na sve koji su angažovani na sezonskim poslovima bez ugovora o radu da poslodavce prijave Inspektoratu za rad kako bi ostvarili prava garantovana Zakonom o radu. 

Ministarstvo rada reagovalo je na saopštenje pod naslovom "Država da se pozabavi pravima sezonskih radnika", objavljenog 7. juna na sajtu Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

Kako se ističe u saopštenju, sezonske radnike Zakon o radu "nije zaštitio već ih je pretvorio u radnu snagu o kojoj niko ne brine".

"Zakon o radu nije precizno definisao status sezonskih radnika – ko su oni, kako se upošljavaju i koja su njihova prava po osnovu rada.

Poslodavci, posebno u sferi poljoprivrede maksimalno koriste taj propust i sezonske radnike angažuju za rad na crno, po principu slobodne ponude i na bazi takozvane nadnice, bez ikakve državne kontrole i učešća licenciranih agencija za posredovanje u zapošljavanju građana", navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da Udruženi sindikati Srbije sve češće dobijaju pritužbe o kršenju elementarnih prava sezonskih radnika, naročito u slučajevima povrede na radu. 

"Oni nemaju mogućnosti niti potrebna novčana sredstva da pokrenu spor pred nadležnim sudom, niti mogu da se sindikalno organizuju i zaštite kroz instituciju sindikata. Udruženi sindikati Srbije "Sloga“ su zainteresovani za uključivanje sezonskih radnika u sindikat, međutim, sistem u Srbiji taj status ne prepoznaje na pravi način u postojećem zakonu, jer su takvi radnici od strane države prepoznati kao nezaposleni građani", navodi se u saopštenju. 

Kako se dodaje Sindikat "Sloga" očekuje od države i Ministarstva rada da taj problem uvrsti u prioritete i da se uradi revizija Zakona o radu ili donese poseban zakona o sezonskom zapošljavanju radnika. 

"Inspekcija rada koja je u nadležnosti Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike trebalo bi da pojača kontrolu u ovom sektoru i zaštiti sezonske radnike, kojih je prema našim procenama u jeku sezonskih poslova više od 100.000 radno angažovano širom Srbije", navodi se u saopštenju Udruženog sindikata Sloga

 

Izvor: B92