Radnici FOM-a odbili da rade u znak solidarnosti sa otpuštenim kolegama

27.05.2015.

Svi radnici prokupačkog preduzeća FOM odbili su da rade u znak solidarnosti sa 15 otpuštenih kolega, koji su otkaz dobili jer nisu želeli da rade bez para.

 

Petnaestorici radnika Fabrike obojenih metala u Prokuplju, koji su nedavno dobili otkaze nakon što su odbili da rade dok ne dobiju plate i zdravstvene knjižice, pridružili su se i svi ostali proizvodni radnici koji su totalno obustavili rad i proizvodnju, saopštio je Sindikat Sloga u tom preduzeću.

"Posle svega što se dogodilo, nakon gomile neispunjenih obećanja koje nam je dao naš poslodavac i zbog nemogućnosti da se lečimo i da dobijemo svoje mukom zarađene plate, obustavili smo kompletnu proizvodnju i izašli van fabrike", navodi taj sindikat. 

U ovom trenutku su svi preostali proizvodni radnici u znak solidarnosti sa otpuštenim kolegama odbili da rade i da se se vrate u fabričke hale, iako nam 

Rukovodstvo je radnicima uputilo poslednji poziv da se vrate na posao, pod pretnjom da će dobiti otkaz Ugovora o radu, navodi se u saopštenju. 

"Pretnja otkazima za nas više ništa ne znači, mi smo slobodni ljudi i nismo ničiji robovi da bi radili za džabe u fabričkom krugu koji sve više zahvaljujući ponašanju poslovodstva liči na radni logor, a ne radno mesto zaposlenog", piše u saopštenju. 

Kako navode, neshvatljivo im je ponašenje direktora kojim je anulirao sva prava po osnovu rada, dok se on istovremeno poziva na odredbe zakona koje krši. 

"Mi nemamo radni staž više od tri godine, nemamo zdravstvene knjižice da se lečimo, a minimalne plate smo na jade uspevali da dobijemo s vremena na vreme i to samo kada smo obustavljali rad. Iako smo se do sada više puta obraćali državnim i inspekcijskim organima, oni su pokazali svoju nemoć, ili je nešto drugo u pitanju kada ni oni ne mogu sa svojim ovlašćenjima da stanu na put bahatosti", navodi sindikat. 

Direktor je, kako dodaju, izdao i naredbu kojom se inspekcijskim organima zabranjuje ulaz u fabriku bez njegove saglasnosti. 

"Zato smo odlučili da kada ne može država, mi preduzmemo radikalnije mere, pa razmišljamo i da svojim telima blokiramo ulaz u fabriku kako bi odbranili dostojanstvo rada u slučaju da poslodavac nađe nove žrtve koje bi eksploatisao", piše u saopštenju.

 

Izvor: B92