Primena minimalca na tranzitne radnike u suprotnosti sa evropskim principom o slobodi pružanja usluga

20.05.2015.

Nemački zakon koji nalaže da stranim vozačima kamiona bude isplaćena nemačka minimalna zarada prilikom prolaska kroz Nemačku je nezakonit, saopštila je EU

 

"Primena zakona o minimalnoj zaradi za sve transportne operacije koje dotaknu nemačku teritoriju je u suprotnosti sa evropskim principom o slobodi u pružanju usluga", navodi se u saopštenju Komisije, a prenosi Rojters.

Naime, Nemačka je u januaru ove godine uvela minimalnu zaradu od 8,50 evra po satu, zahtevajući primenu te mere za sve zaposlene koji rade unutar granica Nemačke, bez obzira na to da li radnik ili poslodavac živi u Nemačkoj, navodi britanska agencije. 

Veća izdvajanja za plate kamiondžija su, međutim, razljutila većinu evropskih zemalja, poput Poljske, Danske i Mađarske, budući da je minimalna plata u Nemačkoj veća od zarade većine radnika u poljskom transportnom sektoru koji je do sada koristio niske troškove kako bi stekao veći udeo u trans-evropskom drumskom transportnom poslovanju. 

Nemacka je jedina država u Evropi koja ne isključuje tranzitne radnike iz svog zakona o minimalnoj zaradi, a zvanični Berlin sada ima dva meseca da odgovori na ovu odluku Evropske komisije.

 

Izvor: Tanjug