Sindkikalci o 1. maju: Sramota je kada zaposleni ne učestvuju na sindikalnim skupovima

02.05.2015.

Nekoliko hiljada članova sindikata okupilo se juče u centru Beograda i izrazilo nezadovoljstvo zbog pada životnog standarda i smanjenja primanja.

 

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost", 1. maj, Međunarodni praznik rada obeležen je protestnim skupom i šetnjom centrom Beograda.

Obraćajući se okupljenima na Trgu Nikole Pašiće, predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak ocenio je da se na današnjem skupu okupila "svest i savest" radnika Srbije. 

"Današnji skup treba da bude poslednji ovakav 1. maj, sledeći ili nećemo sačekati ili ćemo dočekati tako da ćemo sami voditi igru. Došlo je vreme da siđemo na ulicu i da se borimo, da prestanemo da pregovaramo i da se borimo za sebe jer drugi to ne žele", kazao je Čanak.

On je ocenio da je danas svaka generacija u Srbiji ugrožena i da onaj ko ne poštuje radnike "ljulja temelje države". 

Čanak je poručio da vlada sindikalce vidi kao partnera samo onda kada imaju isto mišljenje, a da je radničkoj klasi oduzeta i svest o njihovim pravima. 

Čanak je rekao da je novi Zakon o radu upropastio sve što se moglo upropastiti, da ga je potrebno ponovo menjati, a radnicima i penzionerima vratiti ono što im je oduzeto.

"Ovih dana su nam i mediji zadali udarac jer su priču o 1. maju sveli uglavnom na roštilj i Košutnjak, i tu su bili delimično u pravu. Ipak, sada molim medije da prave razliku izmedju pravih sindikalaca i onih koje kontrolišu pojedine političke partije", kazao je predsednik UGS "Nezavisnost". 

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da je "sramota" kada zaposleni u Srbiji ne učestvuju na sindikalnim skupovima na kojima se iznose zahtevi za veće plate ili protiv Zakona o radu.

"Danas se borimo da radimo i od svog rada da živimo pristojno. Više nas se danas okupilo nego prethodnih godina i biće nas još više jer odavde šaljemo poruku podrške svima radnicima u Srbiji", kazao je Orbović. 

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Milorad Vujasinović ocenio je da su Skupština i Vlada Srbije, odlukom o smanjenju penzija i plata, "ponizili i doveli na rub egzistencije" penzionere.

"Nekada smo išli na Prvomajski uranak a danas protestujemo zbog sramne odluke o smanjenju penzija i plata. Ne treba premijer Aleksandar Vučić da priča o povećanju penzija i plata već treba da nam vrati što nam je ukradeno, što smo zaradili", istakao je Vujasinović. 

On je optužio Savez penzionera Srbije i Partiju ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) da su "najveći izdajnici penzionera koji brane Vladu Srbije više i jače od bilo koje partije".

Učesnici protesta na Trgu Nikole Pašića nosili su transparente na kojima je pisalo "Ništa o nama bez nas", "Kad mi budemo stali, vi ste pali - Samostalni sindikat GSP Beograd", "1. maj nije 1. april, ne šalite se sa radnicima" i zastave Sindikata uprave Srbije, Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost", niškog Saveza samostalnih sindikata. 

Predstavnici sindikata su se kratko zaustavili pored zgrade Skupštine Srbije u Ulici Kralja Milana.

Nakon šetnje centralnim gradskim ulicama, tokom koje je saobraćaj bio obustavljen, sindikalci su položili cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija. 

Tokom protesta nije bilo incidenata a skup je obezbeđivala policija.

Prethodno su Novi sindikat Srbije i druge sindikalne organizacije održale protest pod nazivom "Prvomajski protest 2015. - glas protiv bede i poniženja" sa kojeg su poručili da ima mnogo razloga da danas na ulicama bude 10.000 ljudi zbog propasti radnika. 

Predsednik Novog sindikata Srbije Živorad Mrkić je poručio da je država ekonomski okupirana a vlada samo ekspozitura stranih finansijskih institucija. Mrkić je rekao je da mu nije jasno šta danas slave oni koji idu na izlete i da je Prvi maj pravi trenutak da se pokaže nezadovoljstvo. 

Nakon polaganja venaca deo protestanata pridružio se protestu na Trgu Nikole Pašića.

 

Izvor: B92, Tanjug, Beta

Foto: Tanjug