Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u socijalnoj zaštiti

29.01.2015.

Ministar za rad Aleksandar Vulin i predstavnici Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti i Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti potpisali su danas Poseban kolektivni ugovor kojim se uređuju prava i obaveze zaposlenih u toj oblasti.

 

Vulin je nakon potpisivanja rekao da su pregovori trajali dva meseca i da je ugovor potpisan na obostrano zadovoljstvo jer će doprineti većim pravima zaposlenih, ali i biti u skladu sa merama budžetske discipline.

Vulin je podsetio da zaposleni u socijalnoj zaštiti opslužuju oko 700.000 korisnika ne računajući penzionere i nezaposlene i šta god napisali u kolektivnom ugovoru njihov rad neće moći da bude dovoljno plaćen budući da im je opis posla takav da se bave najugroženijim grupama stanovništva.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić rekao je da je vrlo zadovoljan potpisanim ugovorom imajući u vidu da je poslednji put u ovoj oblasti kolektivni ugovor potpisan još 2002. godine, a u međuvremenu je dva puta donošen Zakon o radu.

On je rekao da će novi kolektivni ugovor doneti veća prava za zaposlene u toj oblasti.

Savić je naveo podatak da u socijalnoj zaštiti radi oko 10.000 ljudi i da su najviše zadovoljni time kako je u kolektivnom ugovoru rešeno pitanje otpremnina, jubilarnih nagrada, skraćenog radnog vremena, godišnjih odmora...

Predsednik Sindikata socijalne zaštite Milenko Čurović istakao je da će ovim ugovorom po prvi put zaposleni u socijalnoj zastiti imati ravnopravan status u odnosu na zaposlene u srodnim delatnostima.

On je rekao da je taj sindikat zahvalan ministru i predstavnicima vlade što su na pravi nacin pristupili ovom poslu i imali razumevanja za specificnost ove profesije.

 

Nastaviti pregovore o novim kolektivnim ugovorima

Sindikati i poslodavci treba da nastave pregovore o novim kolektivnim ugovorima i onog trenutka kada ih potpišu ugovori će stupiti na snagu, izjavio je pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić podsetivši da danas ističe rok do kada važe stari kolektivni ugovori.

"Vakum koji nastaje od 30. januara do zaključenja novog kolektivnog ugovora pokriva se pravilnikom o radu, a tamo gde nema pravilnika primenjuje se direktno Zakon o radu", objasnio je Lazić.

On je podsetio da ukoliko do danas nije potpisan novi kolektivni ugovor poslodavac donosi pravilnik o radu kojim uređuje radne odnose, odnosno prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih i poslodavca u nekom preduzeću.

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je, nakon potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora za oblast socijalne zaštite, da će u većini slučajeva kolektivni ugovori biti zaključeni u zakonskog roku.
"Mnogo je bolje kad se zaključi kolektivni ugovor jer ne treba imati sindikat koji je nezadovoljan.Treba imati ljude koji su na istoj strani, rekao je Vulin.

 

Izvor: Tanjug