Nemačka: Masovna otpuštanja zbog uvođenja minimalne zarade

06.01.2015.

Minimalna zarada koja je uvedena u Nemačkoj u iznosu od 8,5 evra po satu mogla bi, prema procenama stručnjaka, da dovede do otpuštanja oko pola miliona radnika.

 

Većina nemačkih poslodavaca od 1. januara je u obavezi da svojim radnicima isplaćuje najmanje 8,5 evra po satu, što će, kako sami poslodavci kažu, ugroziti veliki napredak na tržištu rada koji je ta zemlja postigla u poslednjoj deceniji.

Nedavno objavljena studija Inicijative za novu socijalno-tržišnu ekonomiju, koju finansiraju nemački poslodavci u metalnoj industriji i elektroprivredi, pokazuje da će zbog novog zakona bez posla ostati između 250.000 i 570.000 ljudi, prenosi Jutarnji list.

Pored masovnih otpuštanja, zakon o minimalcu će doneti i povećanje cena, jer je, prema anketi koju je sproveo Centar za istraživanje i analizu poslovnog ciklusa u Minhenu, više od četvrtine od 6.300 anketiranih firmi istaklo da su pogođeni uvođenjem minimalne plate, a 57 odsto njih je reklo da će morati da uvedu mere za smanjenje troškova.

Nemačka je do sada bila jedna od sedam država EU koje nemaju zagarantovani minimalni dohodak, a ekonomisti po pravilu ističu da minimalac nije dobar za rast ekonomije i zapošljavanje, jer poslodavcima povećava troškove i otežava prilagođavanje uslovima na tržištu.

Prema očekivanju, različiti sektori će reagovati na različite načine, ali će najviše problema imati restorani i hotelska industrija, jer se oni umnogome oslanjaju na niskokvalifikovanu radnu snagu koja trenutno zarađuje manje od 8,5 evra na sat.

U sektoru proizvodnje očekuje se da će četvrtina poslodavaca otpustiti radnike, u trgovini će toj meri pribeći trećina, dok će uslužni sektor pribeći povećanju cena, a otpuštanje će primeniti svega 16 odsto poslodavaca.

Prema proceni i studija i anketa, veće probleme sa uvođenjem minimalca imaće istočna Nemačka, u kojoj su plate nakon ujedinjenja ostale niže nego u zapadnom delu zemlje.

Od 21 zemlje EU koje su i do sada imale propisanu minimalnu zaradu, Francuska je sa 9,53 evra po satu među onima sa najvećim minimalcem. Oni su negativne posledice toga ublažili ukidanjem nekih dodataka na plate i tako kompenzovali troškove bez otpuštanja.

 

Izvor: B92