Smanjenje broja zaposlenih u EPS-u u dogovoru sa sindikatima

24.12.2014.

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović izjavio je danas da će naredne godine doći do smanjenja broja zaposlenih u toj kompaniji ali da će se proces transformacije odvijati u dogovoru sa sindikatima.


"Napravićemo analize gde postoje viškovi zaposlenih, ali pre nego što definišemo gde je konkretno taj višak zaposlenih, u razgovorima sa sindikatima dogovorićemo kako da proces transformacije krene", rekao je Obradović gostujući na RTS-u.

Dodao je da EPS naredne godine kreće u proces korporativizacije, a preostalo je još da na sednici vlade budu promnjen osnivački akta i Statut i promena menadžmenta.

"Osnovaćemo novo telo koje će se zvati Odbor izvršnih direktora, kao vrhunsko telo u upravljanju celim sistemom. Kad se ta dva koraka ispune, krećemo u proces korporativizacije - da smanjimo broj direktora i administarciju, da budemo efikasnija i bolja firma", istakao je Obradović.

On je naveo da građani ne treba da brinu, jer EPS spreman ulazi u zimsku sezonu.

"Imamo pune deponije u Kostolcu, na TENT-u, imamo dovoljne količine električne energije iz uvoza, koju smo dobili po znatno nižim cenama, i čak smo dodatno se obezbedili ugljem iz uzova tako da građani ne treba da brinu", poručio je Obradović.

"Prirodne katastrofe nismo mogli da izbgnemo, naravoučenije za nas kada pravimo planove je da moramo da računamo na to da će se ovakve nesreće dešavati češće i da ćemo još vuše da ulažemo u infrastrukturu", dodao je Obradović.

Kada je reč o nabavci novih brojila, i tvrdnjama domaćih proizvođača da su uslovima tendera onemogućnosti da u njemu učestvuju, Obradović je rekao da nisu mogli da zabrane stanim porizvođacima da se uključe u tender, ali da to ne znači da domaći proizvođači ne mogu da budu uključeni u taj proces.

Neće se, kaže, kupovati samo brojila, već ceo sistem - infrastruktura, hardver, softver, ruteri...

"Vrednost tendera je oko 60 miliona evra, a po opštem pravilu EBRD-a, trebalo je da firme da bi se javile na tender imaju sumu 2,5 puta veću. Mi smo EBRD ubedili da ostanemo na75 miliona, i to za ceo sistem", objasnio je Obradović.

Kao najbitnije je naveo da domaći proizvođači imaju kvalitetan proizvod i zadovoljavaju tehničcku dokumentaciju, te da mogu da budu deo konzorcijuma i podizvođači u okviru tih sistema.

"Nismo mogli da zabranimo strancima da se pojave na tenderu, a ovo je i za EPS mnogo bolje jer ćemo imati bolju ponudu", podvukao je direktor EPS-a.

Dodao je da je tender napravljen na osnovu Studije o izvodljivosti koja je proglašena jednom od najboljih u regionu.

"Mi ovako rešavamo sistemski problem, hoćemo da smanjimo krađe i napravimo sistem efikasnijim", naveo je Obradović.

Povodom pisanja medija da je bilo problema uoči potpisivanja ugovora o kineskom zajmu za "Kostolac B", Obradović je istakao da je samo branio interese EPS-a.

"U svakim pregovorima imate nesuglasice. Mi smo ubrzali radove na Kostolcu i dobili smo sada mnogo bolje uslove nego što smo imali na početku, smanjena je kamatna stopa i produžen rok otplate. Početkom sledeće godine ćemo krenuti u izgradnju jednog velelepnog projekta, posle 20 godina, koji je veoma bitan za sigurnost Srbije", zaključio je Obradović.

 

Izvor: Tanjug, Novi magazin