Vulin: Zakon o radu doprineo padu nezaposlenosti

02.12.2014.

Ministar za rad Aleksandar Vulin kaže da je Zakon o radu ispunio svrhu i da je jedan od faktora koji je doprineo da nezaposlenost u Srbiji padne na 17,6 odsto.

 

"Kada je prošla sva buka i bes i nakon što su se političke strasti smirile i Zakon o radu mogao objektivno da se pogleda, videli smo da je on bolji nego što se tada govorilo", rekao je Vulin na konferenciji posvećenoj procesu usvajanja i implementacije Zakona o radu, koju su organizovali USAID i Ministarstvo za rad.

On je ukazao da ne postoji nijedan svetski državnik koji u komunikacijiji sa predstavnicima Srbije nije čestitao na donošenju Zakona o radu, što su pozdravila i sva udruženja poslodavaca i investitori.

"Probajte danas da nađete političku partiju koja će sada ići na neke izbore i reći naš predizborni program je da ćemo ukinuti ovaj zakon i vratiti stari... Nema, nema nijedne takve partije", rekao je Vulin.

On je podsetio da je na osnovu poslednje ankete o radnoj snazi za treći kvartal, nezaposlenost u Srbiji pala na 17,6 odsto, što je dobra vest, i dodao da je on bio očekivao da se smanji na tek nešto ispod 19 odsto.

"Zakon o radu je jedan od zakona koji doprineo padu nezaposlenosti, nije jedini, ali je jedan od faktora", poručio je Vulin i dodao da je njime promenjena i uloga inspekcije rada i omogućen prelazak poslova iz sive zone u legalne tokove.

"Zakon o radu bio je jedan od najvećih strahova da će nam ekonomija otići u rad na određeno vreme, a naprotiv, povećao se broj zaposlenih na neodređeno vreme i odnosi su jasnije definisani između radnika i poslodavca te se pokazao dobrim zakonom i ispunio je svrhu", rekao je Vulin.

Ipak, kako je rekao, on će morati da se dopunjava u skladu sa direktivama EU i konvencijama Međunarodne organizacije rada.

Kako je kazao da bi se poslovni ambijent u Srbiji učinio još boljim iduće godine biće doneti zakoni o socijalnom preduzetništvu, socijalnom dijalogu, kao i neki drugi zakoni poput zakona o radu preko agencija za zapošljavanje, tačnije o radu na lizing.

 

Izvor: Tanjug, B92