Prekinut štrajk u IMT-u

26.11.2014.

Zaposleni u Industriji mašina i traktora (IMT) obustavili su danas štrajk započet pre osam dana, pošto su postigli sporazum sa upravom fabrike o ispunjenju zahteva.

 

Glavni poverenik ASNS u IMT-u Vidoje Šćepović rekao je da je postignut dogovor o svim zahtevima koje su radnici postavili upravi, i ta fabrika sutra počinje da radi.

"Prvo, dogovorili smo se da će IMT, kao i još četiri preduzeća, IMR, FAP, 14 oktobar i Minel trafo, biti privatizovana po modelu strateškog partnerstva. To je država preuzela na sebe, da nas po ubrzanom modelu privatizuje i nadam se da ćemo do kraja godine imati informacije šta se desilo", rekao je Šćepović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, postignut je i dogovor da se zaposlenima isplate zaostale zarade.

"Takođe, dogovor je i da minimalna zarada bude isplaćivana do privatizacije, kao i da će nam zdravstvene knjižice biti overavane u kontinuitetu do Nove godine. Prevoz će nam takođe biti isplaćivan u kontinuitetu do kraja godine i biće povezan radni staž zaposlenima koji do kraja godine ispunjavaju uslov za odlazak", rekao je Šćepović.

Prema njegovim rečima, zaposleni su dobili usmeno obećanje da će generalni direktor i predsednik Nadzornog odbora podneti ostavke, u slučaju da sporazum koji je danas potpisan ne bude ispoštovan.

"Doneli smo odluku da prekinemo štrajk i IMT od sutra punom parom počinje da radi, tj. onoliko koliko nam uslovi budu dozvolili", rekao je Šhepović.

U tom preduzeću se od 7. novembra svakodnevno odvijao jednočasovni štrajk upozorenja koji su organizovala tri reprezentativna sindikata ASNS, Naš sindikat i Nezavisnost.

Predstavnici sindikata zaposlenih u IMT pre nešto manje od mesec dana uputili su pismo predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, u kome su ga upoznali sa teškim stanjem u fabrici i zatražili da se hitno smeni kompletno rukovodstvo i predsednik Skupštine IMT.

IMT je u 2013.godini proizveo 460 traktora, a od januara do kraja septembra ove godine 190 traktora.

U maju 2013. godine, država je postala većinski vlasnik kapitala IMT sa udelom od 95 odsto, a Skupština IMT je 9. maja 2013. izabrala Nadzorni odbor koji je za generalnog direktora kompanije imenovao Zorana Radosavljevića, koji je istovremeno i generalni direktor IMR Rakovica.

 

Izvor: Tanjug