Sindikat socijalne zaštite: Razmotriti minimalnu cenu rada

11.11.2014.

Novi sindikat socijalne zaštite Srbije zatražio je od Vlade Srbije da razmotri visinu utvrđene minimalne cene rada zaposlenih u socijalnoj delatnosti.

 

Taj sindikat protestuje povodom pregovora za zaključenje novog Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu, koji bi značio bilo kakvo umanjenje prava zaposlenih u odnosu na sadašnji nivo, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Od vlade sindikat traži da obezbedi sredstva i organizuje izradu, odnosno usaglašavanje postojećih akata o proceni rizika u svim ustanovama socijalne zaštite.

Takođe, traže da se uz pomoć referentnih organizacija organizuje, finansira i javno objavi rezultat ispitivanja stepena stresa na radu u svim ustanovama socijalne zaštite.

Dok se u dogovorenom roku sa sindikatima ne usaglase akti o proceni rizika sa propisima o bezbednosti i zdravlju na radu, sindikat predlaže da se zaposlenima u socijalnoj zaštiti ne ukida stečeno pravo na skraćeno radno vreme i druga posebna prava po osnovu obavljanja teških i po zdravlje štetnih poslova, saopštio je taj sindikat.

 

Izvor: B92, Tanjug