Segol: Vlada formira odbore stručnjaka odabranih iz redova simpatizera

06.11.2014.

Sve zemlje regiona, pa i Srbija, u procesu evropskih integracija neće izbeći dubinske reforme, ali je pitanje da li će te reforme biti sprovedene putem diktata, uredbe, ukaza ili putem socijalne i demokratske debate, izjavila je danas generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata (EKS) Barnadet Segol.

 

Segol je istakla da EKS pažljivo prati promene koje se dešavaju u Srbiji, a posebno one koje se tiču socijalnog dijaloga.
"Vi imate tripartitni Socijalno-ekonomski savet, koji svojom strukturom i pravilnikom odgovara kriterijumima Međunarodne organizacije rada. Na papiru. Ali u stvarnost je potpuno drugačija: Vlada, prethodna i sadašnja, dovele su Savet u više-manje stanje mirovanja. Imam utisak da on predstavlja smetnju za politku. Umesto da ga konsultuje, vlada radije usvaja zakone bez konsultacija, ignorišući Savet u potpunosti", istakla je Segol.

Ona je ukazala na niz zakona koji su od aprila u Srbiji usvojeni bez konsultacije sa socijalnim partnerima - izmene i dopune zakona o radu, o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakon o stečaju, o privatizaciji, o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju, visokom obrazovanju, platama državnih službenika i nameštenika, državnim službenicima, o platama u državnim organima i javnim službama.

Prema njenom mišljenju, takva metoda upravljanja u suprotnosti je sa evropskim normama, a bez upravljanja koje počiva na istinskom dijalogu, politika reforme podeliće društvo.
"Vlada nastoji da uspostavi tobožnji dijalog 'a la carte' (po sopstvenom izboru). Tako, na primer, ministar rada, zaobilazeći Savet, formira odbore stručnjaka odabranih iz redova simpatizera, i to na najnetransparentniji način", ukazala je Segol navodeći da joj se čini da “vlada pokušava da pomrsi konce sindikatu i da formira, pod izgovorom reformi, savet sačinjen po svom ukusu".

Ona je ukazala na važnost saradnje i jedinstvenog nastupa sindikata, pozdravljajući odluku SSSS i UGS "Nezavisnost" da saveznički nastupaju.
"Vaše savezništvo, naravno, smeta pojedinim političarima, koji više vole da pred sobom imaju podeljen sindikalni pokret - to savezništvo ima ključni značaj u ovom teškom period promena, reformi i prilagođavanja tekovinama EU", istakla je ona.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović istakao je da su sindikati, ali i udruženje poslodavaca, posvećeni nastojanju da se kroz socijalni dijalog dođe do rešenja, međutim vlada je ta koja se deklarativno zalaže za isto, ali u stvarnosti se ponaša drugačije.

Prema njegovim rečima, način donošenja reformskih zakona ne može biti "nasilnički" već isključivo putem dijaloga, i bez obzira na to što su interesi poslodavaca i sindikata često suprotstavljeni, samo kompromis vodi do održivog rešenja.

Orbović je istakao da je odluka vlade o smanjeju plata i penzija izazvala veliko nezadovoljstvo u zemlji, i da se do uštede od 400 miliona evra, do koje se tom merom dolazi , moglo doći i na drugi način - na primer naplatom poreza od tajkuna.

Potpredsednik Unije poslodavaca Srbije Slavenko Grgurevcih je istakao da su sindikati i poslodavci prirodni saveznici, a vlada bi trebalo da ima ulogu servisa koji će da reguliše ono što se te dve grupacije dogovore.

On je ukazao da u našoj zemlji trenutno postoji vise od 500 fiskalnih i parafiskalnih nameta, a u takvim okolnostima teško je očekivati uspešno poslovanje i razvoj novih poslova.

Segol je danas učestvovala na međunarodnoj konferenciji "Industrijski odnosi i socijalni dijalog u Srbiji i Evropskoj uniji", koju su u Beogradu organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost".

 

Izvor: Tanjug

Foto: arhiva