Poslodavci: Povećanje minimalne cene rada nerealno

12.09.2014.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ocenio je da bi bilo nerealno i nemoguće povećanje minimalne cene rada sa 115 na 137,9 dinara po satu, koje traže predstavnici reprezentativnih sindikata.

 

 „Poslodavci uvažavaju potrebe da minimalna zarada, a time i sve ostale zarade budu veće, međutim to je nemoguće u ovom momentu, jer je privreda i ovako preterano opterećena, tako da dalje povećanje ne bi bilo normalno i moguće“, rekao je Atanacković.

Dodao je da je povećanje zarada nemoguće i zbog toga što se ove godine očekuje pad BDP-a, kao i zato što situacija u privredi nije ni najmanje poboljšana. Po rečima Atanackovića, zahtevi MMF-a i makroekonomskih stručnjaka ukazuju da Srbija, zbog velikih gubitaka i deficita u budžetu, treba da razmišlja o smanjivanju plata i penzija, a ne o njihovom povećavanju. Predstavnici reprezentativnih sindikata u Srbiji - Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ zatražili su da se minimalna cena rada poveća sa sadašnjih 115 na 137,9 dinara po satu, i ukazali da se do tog iznosa došlo na osnovu parametara koji su propisani novim Zakonom o radu.

 

Izvor: Beta, Danas