Čanak: 2012. su nas častili visokom minimalnom zaradom zbog izbora

10.09.2014.

Odluka da se minimalna zarada 2012. godine poveća na 115 dinara doneta je zbog izbora, iako su sindikati tražili 105 dinara, a poslodavci bili izričito protiv, naveo je Branislav Čanak, predsednik Socijalno-ekonomskog saveta i UGS Nezavisnost

 

Govoreći o sastanku socijalnih partnera sa premijerom Vučićem i ministrima, Čanak je naveo da se govorilo o procentima umanjenja zarada i da je rečeno da umanjenje sigurno neće biti onoliko koliko su tražili MMF i Fiskalni savet, već između šest i osam posto.

,,Dosta često je branio svoje teze gospodin Vučić rečnikom koji mnogo liči na socijaldemokratiju. Koliko znam, njegova uverenja nisu blizu socijaldemokratije. Ispada da imamo još jednu socijaldemokratsku stranku a da to još ne znamo, a ni oni ne znaju", naveo je Čanak u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine.

Kada su u pitanju otpuštanja u javnom sektoru, Čanak je rekao da sve mere štednje u javnom sektoru bez otpuštanja nemaju svrhe, misleći prevashodno na one koji se zapošljavaju posle izbora kako bi se zadovoljili partijski interesi i partije održale svoje članstvo.

Na pitanje zašto sedi u Socijalno-ekonomskom savetu, za koji sam kaže da je fikus, Čanak kaže da bi ga u suprotnom optužili da pravi prepreke radu te institucije.

,,Ja imam prava da sazovem sednicu i da onda sednemo i gledamo se. Ko će kafu, hoće li neko kiselu vodu? Nama ne dolazi materijal iz Vlade. Mi postojimo za to da iz Vlade dolaze materijali, a mi dajemo svoje ocene, koje Vlada uvaži ili ne uvaži. Ali mora prvo da stigne iz Vlade", kaže Čanak.

Rok za utvrđivanje minimalne zarade je 15. septembar, a predstavnici Vlade, po rečima Čanka, nisu pokazali zainteresovanost za dogovor po tom pitanju. Radna grupa je formirana, ali uz kršenje pravilnikom utvrđene procedure.

,,Pošto je država najveći poslodavac, preteže njihov stav. Ne može Atanacković da izbori ni da spusti cenu rada ni da podigne ako država to neće. Najbolji primer je 2012. kada su nas častili 115 dinara, a mi tražili 105. Atanacković je kukao i molio, ali ne vredi, izbori su za deset dana, nama to treba", naveo je Čanak.

Čanak je najavio i nastavak borbe protiv izmenjenog Zakona o radu i da se ništa od onoga što je isticano u prilog izmena nije pokazalo kao tačno, da se skupljaju dokazi da je sve bilo prevara i spremaju akcije sindikata.

 

Izvor: IIO, RTV