Država ne zna koliko ima agencija

20.08.2014.

Tačan broj državnih agencija u Srbiji zvanično niko ne zna, ali se mnogi slažu u oceni da ih je kod nas previše. Nadležni najavljuju gašenje nekih agencija.

 

Njihov tačan broj međutim nije poznat, ali ni to kada će neke od njih biti ugašene.

Prema nezvaničnim podacima, imamo 138 državnih agencija, mada neki tvrde da u "prave" agencije zapravo spada samo 45. I to je mnogo u poređenju sa nekim evropskim državama, poput Nemačke, u kojoj postoji manje od 10 takvih agencija.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave nisu imali tačan podatak o broju agencija, ali su uvereni da ih ipak ima manje od stotinu.

"Kada je reč o broju agencija, naglašavamo da se za sada barata nezvaničnim podacima, jer je proces obrade i provere podataka u toku. Svakako, sa sigurnošću se može tvrditi da je broj javnih agencija daleko manji od 100 koliko se neretko tvrdi", kažu u tom ministarstvu.

Uređivanje oblasti javnih agencija i posebno sistema plata u njima, kako kažu, jedan je od važnih zadataka vlade i resornog ministarstva u narednom periodu pa će zato, kako tvrde, u okviru reforme javne uprave posebna pažnja biti posvećena ovim pitanjimau.

Ministarka Kori Udovički sutra bi trebalo da predstavni nacrt akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave, što bi mogao da bude prvi korak u smanjivanju broja državnih agencija. Planirano je da ovaj plan vlada usvoji tokom septembra.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Marko Radović podseća da evropske države imaju osam, deset ili 12 agencija koje su stvarno nezavisne, dok ih je kod nas, kaže, oko 130.

On kaže da je 2011. godine bilo oko 138 agencija, ali to nisu samo agencije, već i fondovi i ostale insititucije koje se ne finansiraju nezavisno nego iz taksi koje država naplaćuje privredi i gradjanima.

"U 2012. je došlo do izvesnog smanjenja tog broja, jer su neke pripojene ministarstvima. Međutim, od tada nije učinjeno mnogo. I dalje imamo veliki broj agencija, ne zna se koja je za šta nadležna, često se prepliću nadležnosti i dolazimo do birokratske zavrzlame da ne znate ni ko je zadužen za koju oblast", rekao je Radović.

Neke agencije, kaže on, moraju da postoje i nije pametno da ih država ukida. To su, smatra on, Republička radiodifuzna agencija, Direktorat za kontrolu letenja...

Međutim, prema njegovoj oceni, trebalo bi "pročešljati" sve agencije kako bi se videlo šta može država sama da radi bez potrebe da to daje nezavisnom telu.

 

Izvor: Tanjug, B92